Ik ben Vlissingen

Regelmatig portretteer ik onder mijn twitteraccount @helgeprinsen in zeven tweets een Vlissinger op straat. Wekelijks verschijnt er ook een portret in de Vlissingse Bode.

Johan Houweling

Johan Houweling (55). Single, 3 kinderen. Geboren in Vlissingen. Oud-postbode. Begon – wegens inkrimping bij de PTT- acht jaar geleden een dierenspeciaalzaak in de Scherminkelstraat. 

“Dieren trokken me het meest aan. De zaak is de enige in het centrum. De ene keer moet iedereen een hamster hebben. De andere keer zijn het weer cavia’s, vogels of vissen.” 

“De laatste twee jaar verkoop ik veel muizengif en –vallen. Waar er verbouwd of gesloopt wordt, zoals het Ravesteijnplein, verplaatsen de muizen zich. Ze trekken gewoon rond.”

“Jammer dat de stad zo stil is. Ben blij dat de oliebollenkraam er nog staat. Maar op zich zijn deze maanden gezellig. De mensen kopen dan voor hun huisdier ook cadeautjes.” 

“M’n vader en moeder komen ‘s middags vaak helpen. Gewoon voor de gezelligheid. M’n vader weegt altijd het vogel- en hondenvoer af. M’n moeder staat achter de kassa.”

“Nee, op de boulevard kom ik eigenlijk nooit. Ja, met storm rij ik er wel eens over. Ben soms zeven dagen in de week in de winkel. Van 9.30 tot 17.30. Er is altijd wat te doen.”

“M’n oudste klant is 107 jaar. Heel vief. Ze zei: ik wil een kanarie. Een gele en een zanger. En dat ze hem kwam halen. Maar eerst moest ze naar een congres over 100-jarigen”.

Geplaatst in Ik Ben Vlissingen

Leny Poppe – de Looff

Leny Poppe-de Looff (69). Getrouwd, 3 kinderen. Geboren in Vlissingen. Was zestien jaar wethouder in Vlissingen. Werd in 2007 burgemeester van Zundert. Tot juli 2019. 

“Heb altijd met plezier gewerkt. Nooit met tegenzin. Ik hou van het bestuurlijke aspect. Echt fantastisch. Maar op een gegeven moment is het gewoon klaar. Daar leef je naartoe.”

“Dat ik niet meer door mijn agenda word geleefd, daaraan moet ik het meest wennen. Tijdens drukke werkzaamheden in Zundert kwamen we in ons huis in Vlissingen tot rust.”

“Vlissingen is veranderd in de twaalf jaar dat ik ben weggeweest. Op cultureel gebied is veel weg. Verschrikkelijk. Minder grote festivals. Een minimale podiumprogrammering.”

“Over beeldende kunst dan nog niet gesproken. Je kind kan niet eens meer naar de muziekschool in Vlissingen. Jammer ook dat het gemeentearchief naar Middelburg gaat.” 

“In West-Brabant spreken ze altijd lovend over de Walcherse kust. Heel verrassend dat Vlissingen zo hoog blijkt te scoren bij de toeristen. Dat stelt mij dan weer wel gerust.”

“Heb mezelf tot januari gegeven om niks te doen. Fysiek en mentaal afkicken van zo’n zware baan. En een nieuwe start in ons eigen huis. Voorlopig voelt het nog als vakantie.”

Geplaatst in Ik Ben Vlissingen

Dita Daalmeijer-Kuilder

Dita Daalmeijer-Kuilder (52). Getrouwd. Geboren in Dordrecht. Van beroep vervoerskundige. Sinds twee jaar eigenaar van twee vakantieappartementen op de boulevard.

“Heb meer dan twintig jaar in Frankrijk gewoond en gewerkt als internationaal projectmanager. Het meeste werk deed ik vanuit huis. En daarnaast moest ik ook reizen.”

“Na Frankrijk hadden we geen zin in de Randstad. M’n man kende Vlissingen van de zeevaartschool en heeft me stiekem hierheen gelokt. Aanvankelijk voor een pied-à-terre.”

“Eerst een maand in een huisje op de camping. Het was de mooiste maart ooit. Toen besloten we hier te blijven. Ik heb al honderd keer gedacht: ik ga hier nooit meer weg.” 

“Altijd zulke mooie luchten hier. Ik loop iedere dag met m’n hond over het strand. Dan kom je veel mensen tegen. Verder ben ik lid geworden van Ons Genoegen. Altsax.”

“Zo creëer je automatisch netwerkjes. Als je met iets bezig bent, dan praat je daarover met iemand. Die kent ook weer iemand. Zo help je elkaar. Dat is het mooie van Vlissingen.”

“O ja, we hebben ook nog een soort burendingetje. Er zijn hier op het rijtje mensen die er al dertig jaar wonen maar die hun naaste buren niet kenden. Nu wel. Dat is toch leuk?”

Geplaatst in Ik Ben Vlissingen

Richard Clarisse

Richard Clarisse (55). Getrouwd. Geboren in Vlissingen. Zelfstandig verpleegkundige bij Thermphos en Zorgstroom. Treedt sinds dit jaar op als dragqueen Lola Lasagne.

“Nooit gedacht: dat is wat voor mij. Ben gevraagd door een vriendin bij City of Dance. Die zei dat er een tekort aan dragqueens is. Nou, ik dacht: ik ga het gewoon doen.”

“Als Lola durf ik alles. Doe ik alles. Spreek ik iedereen aan. Loop ik door een drukke menigte. Op het podium zing ik playback. Whitney Houston. Madonna. En Cher natuurlijk.” 

“Ik was altijd van plan om naar Amsterdam te gaan, maar steeds kwam er wat tussen. Op een gegeven moment dacht ik: hou nou maar op want je houdt gewoon van Zeeland.”

“Ben redelijk vaak verhuisd. Maar steeds naar Vlissingen teruggekomen. Ik woon nu in een Scheldewoning. In de volksbuurt waar ik opgroeide. Dat geeft een fijn en rustig gevoel.” 

“We speelden bij de bunkers bij het oude dierenasiel. Of gingen naar het Nollebos. En in de Walstraat liep ik langs de etalages. Naar mooie dingen kijken die je niet kon kopen.”

“Lola wil ik uitbouwen. Optredens. Dragbingo in cafés. Of in Ter Reede. Ook een groep samenstellen met dragqueens. Het is nog in een pril stadium. Dus wie interesse heeft…”

Geplaatst in Ik Ben Vlissingen

Madhu Brunner-van der Kleij

Madhu Brunner-van der Kleij (41). Getrouwd, 3 kinderen. Geboren in India. Opgegroeid in Vlissingen. Eigenares van Zorgbeleving De Blauwe Vlinder in de Badhuisstraat.

“Vraaggerichte dagbesteding en individuele begeleiding voor mensen van nul tot honderd. Mensen met dementie, ADHD en autisme. We werken volgens de beleving.” 

“Hen een gelukkige dag bezorgen. Heel belangrijk. Wat wilt u? Wat niet? Wat kan ik toevoegen? Wij zijn er voor jou. Op acht cliënten hebben we twee á drie verzorgers.”

“Men is weer op zoek naar kleinschaligheid. De lijntjes bij ons zijn kort. Het voelt alsof je bij elkaar op visite komt. We koken met elkaar. Eten tussen de middag warm. ”

“Het is heerlijk om in Vlissingen te wonen. Warm en vertrouwd. Lekker aan de kust. Alles is dichtbij. Markt, strand, supermarkt. We gaan elke dag met de mensen eropuit.”

“Ik ben er graag voor anderen. Je krijgt er zoveel voor terug. Dat we na een jaar al zijn uitgebreid met een tweede locatie geeft wel aan dat dit soort zorg aanspreekt.”

“Toen mijn moeder nog leefde zei ze: als ik er niet meer ben, dan kun je mij vinden als die mooie blauwe vlinder in de Vlindertuin. Zo fladdert ze altijd met me mee.”


Geplaatst in Ik Ben Vlissingen

Bertha Ooms-de Waal

Bertha Ooms-de Waal (38). Getrouwd, 2 zoons. Geboren in Rotterdam. Kwam in 1999 naar de zeevaartschool. Bleef hier wonen. Docent Scheepswerktuigkunde aan de HZ. 

“Ik heb tien jaar gevaren, waarvan drie jaar als hoofdwerktuigkundige op een chemicaliëntanker. Nu draag ik mijn passie over aan de jongere generatie zeevaartscholieren.”

“En ik wil een rolmodel zijn voor de meiden. Vrouwen zijn minstens zo goed in techniek als mannen. Meer geduld. Fijnere motoriek. Ze kijken anders tegen dingen aan.”

“Ben niet afkomstig uit een zeevarende familie. Als kind zag ik bij Het Klokhuis een item over een loods. Ik dacht: dat wil ik óók. Het werd uiteindelijk de machinekamer.”

“Buiten de havensteden heeft men eigenlijk geen besef wat zeevarenden doen. De meeste studievrienden zijn hier blijven wonen. Je spreekt dezelfde taal. Je voelt je thuis.”

“Dat komt ook door het industriële karakter van Vlissingen. De Machinefabriek, de Timmerfabriek, de Lasloods en de Plaatwerkerij. De Scheldekraan vind ik ook supermooi.”

“Mijn klasgenoten zijn allemaal goed terechtgekomen. Je komt ze echt overal tegen. Dus als je -zeg maar- brandweerman of piloot wil worden: ga naar de zeevaartschool.”

Geplaatst in Ik Ben Vlissingen

Sven Hardeman

Sven Hardeman (46). Getrouwd, 2 zoons. Geboren in Delft. Opgegroeid in Vlissingen. Was tot twee jaar terug mede-eigenaar van het Cinecafé. Nu zzp’er in ‘gastvrijheid’.

“De laatste jaren ben ik me gaan verdiepen in de Vlissingse politiek. Als ik wat kan betekenen voor deze stad dan doe ik dat graag. De toeristen hier houden bijvoorbeeld.”

“Ik spreek hen regelmatig op de boulevard waar ik vaak vis. Dan zeggen ze meestal dat ze Vlissingen mooi vinden, maar dat ze ergens anders op Walcheren overnachten.” 

“De scheiding tussen boulevard en binnenstad is een probleem. Ook de toename van de huisjesmelkers. En wat denk je van de straatdealers: je pikt ze er zo uit, die pipo’s.”

“Sinds ik een paar jaar geleden met een juiste weersvoorspelling het Bevrijdingsfestival heb ‘gered’, word ik als amateur-meteoroloog vaak gebeld bij allerlei evenementen.”

“Extreme weersomstandigheden vind ik interessant. In Vlissingen is de invloed van het getij heel groot. Dan zie je dat het hier mooi weer is en tien kilometer verder noodweer.”

“Vlissingen is mooi in z’n lelijkheid. Een grote diversiteit ook. Eindeloze zomeravonden afgewisseld met storm en ontij. Deze stad beweegt het hele jaar door. Daar ben ik verliefd op.”

Geplaatst in Ik Ben Vlissingen

Ab van Hanegem

Ab van Hanegem (59). Samenwonend. Geboren in Vlissingen. Beeldend kunstenaar. Woont afwisselend in Berlijn en sinds vorig jaar -na veertig jaar- ook weer in Vlissingen.

“Ik kon een interessant huis kopen waar ook een atelier in past. Zoveel van die panden zijn er niet op de markt in Vlissingen. Het is nog niet klaar. Ben er elke dag in bezig.”

“De jaren negentig waren mijn topjaren. Zo hangt er in het stadhuis nog een groot werk van me. Ik hou van grote doeken. Dat je het gevoel hebt dat je er zo in kan stappen.”

“Niet de cultuur, maar de ligging van de stad geeft veel input. Het landschap. De weidsheid. In de zomer is het hier fantastisch. In de winter laad ik me op in de grote stad.”

“Ik kijk zó graag op de zee. Zonsondergang. Horizon. Oneindige blik. In de stad stuit je steeds op een object. In Berlijn ervaar je alleen ruimte bij het oude vliegveld Tempelhof.”

“Kunstenaars in Vlissingen, ik ken er niet veel. Op een of andere manier is er in Middelburg een beter klimaat, terwijl de meeste collega’s Vlissingen ruiger en interessanter vinden.”

“Maar als je de grote stad gewend bent, beschouw je Middelburg als een stadsdeel. In Mon Capitain op de Kinderdijk heb ik vanaf 6 oktober een expositie. Ja, in Middelburg dus.” 

Geplaatst in Ik Ben Vlissingen

Elena Jasperse

Elena Jasperse (31). Single. Geboren in Roemenië. Woonde tot haar tweede jaar in een weeshuis. Werd toen geadopteerd. Groeide op in Vlissingen. Werkt bij Pier 7 Zandpaviljoen. 

“Omdat ik benieuwd was naar mijn bloedlijn heb ik onlangs een DNA-test gedaan. Behalve dat ik wist dat mijn biologische moeder een Roma was, kon ik mezelf niet plaatsen.”

“De uitslag was verrassend. Herkenning. Goed om te weten waarom je bent zoals je bent. DNA gaat door de generaties heen. Kleine dingen zoals temperament en gastvrijheid.”

“Eten en familie zijn belangrijk. Gezellig met elkaar zijn. Op nummer één staat de loyaliteit naar mijn Nederlandse familie. Ik ben vaak bij hen. Het is daar altijd de zoete inval.”

“Ik voel me erg thuis hier en ben blij met de goede dingen van Nederland. De zorg is hier heel goed geregeld. Ondanks dat mijn hart in het buitenland ligt, blijf ik in Vlissingen.”

“Tot nu toe heb ik bij Pier 7 de leukste baan ooit. Een unieke locatie binnen Nederland en Zeeland. Altijd buiten zijn. We hebben een heel leuk team en doen het werk gezamenlijk.” 

“Afgelopen zomer was het bomvol. Ook met regen. De mensen willen met hun voeten in het zand zitten. De schuimkoppen op het water zien. En de wind door hun haren voelen.” 

Geplaatst in Ik Ben Vlissingen

Firi den Hoedt

Firi den Hoedt (78). “Driemaal met volle overtuiging getrouwd en met nog meer overtuiging gescheiden”. 2 zoons. Geboren in Rotterdam. Sinds ’63 in Vlissingen. Vormgever.

“Ik was uitgeefster van o.a. het Paauwenburgkrantje. Werkte in de jaren tachtig ook voor De Stem. Festivals afgaan. Heel de dag onder de pannen. En dan nog uren in de doka.” 

“Op een gegeven moment moet je beslissen dat je ermee stopt. In het begin viel ik wel in een flink gat. Dan ging ik met de hond naar het strand. Helaas is hij overleden.”

“Ik zit thuis meestal achter m’n computer. Zit veel op Facebook enzo. Met m’n smartphone kan ik eigenlijk alleen maar bellen. Ik ben ‘blond geboren’ zeg maar, hahaha.”

“Zo weet ik nu ook pas dat je regelmatig met je auto moet rijden, omdat hij anders niet meer start. Meestal fiets ik. Bij mooi weer althans. Biggekerke. Boulevard. Terrasje.”

“Gewoon een beetje aankeutelen. Op z’n tijd op vakantie gaan. O ja, over Vlissingen moet ik natuurlijk ook iets zeggen. Nou, het is heerlijk wonen hier in Paauwenburg.”

“Bij het winkelcentrum. Twee supermarkten, het Kruidvat, bakker, groenteboer, bloemenwinkel én een goede slijter. Meer heeft een mens toch niet nodig? Ik zit op rozen.”

Geplaatst in Ik Ben Vlissingen