Albert Veldkamp

ikbenvliss74-veldkampAlbert Veldkamp (90). Getrouwd, 3 kinderen. Geboren in Tiel. Woont sinds 1946 in Vlissingen. Oud-kapitein, oud-loods. En oud-walvisvaarder.

Expedities naar Antarctica op de Willem Barendsz, het eerste Nederlandse walvisfabrieksschip. Per seizoen werden wel 1000 walvissen ‘verwerkt’.

“Het was een andere tijd. In de oorlog was Nederland beroofd. Met de walvisvangst werd onze vetvoorziening weer een beetje op peil gebracht.”

Hij is nog druk met van alles en nog wat. Bijvoorbeeld met het Loodsenkoor dat hij oprichtte. Die oude werkliederen moeten bewaard blijven, vindt hij.

“Van veel varenslieden is Vlissingen de thuishaven. Vlissingen Maritiem vind ik een geweldige slogan. Alles hier ademt de zee in. Je leeft met het tij mee.”

Ze wonen 11-hoog op de boulevard. “Dan zet ik de ligstoelen klaar, ik maak een drankje en dan zeg ik aan m’n vrouw: nu zit je op een cruiseschip.”

“Dat ik al 90 jaar op deze aardbol rondloop. 90 jaar! Wat een lange tijd. The Old Man and the Sea. Van Hemingway, weet je wel. Dat geldt ook voor mij.”

Dit bericht is geplaatst in Ik Ben Vlissingen. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Albert Veldkamp

  1. daniëlle pohlman schreef:

    Goedendag,

    Ik ben geïnteresseerd in et verhaal van de heer albert veldkamp. Ik vraag me af of hij wellicht mijn vader heeft gekend, Theo Pohlman? Deze heeft ook gevaren op de willem barendsz.
    mvg,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *