Han Smits

ikbenvliss87-smitsHan Smits (67). Getrouwd, 2 dochters. Geb. Hotel Noordzeeboulevard dat van zijn vader was. Woont sindsdien op de boulevard. Scheepswerktuigkundige.

“Het water heeft me altijd getrokken. Mijn speelterrein was het roeiershoofd. Vaak mocht ik met de loodsboten mee. M’n schooltas gooide ik in een hoek.”

Hij ging bij de zeesleperij. “Rouwdouwen. De zeerovers van de Westerschelde werden we genoemd. Je moest het zien te fiksen met het materiaal ter plaatse.”

De Temi 4 waarop hij altijd voer, werd in 1982 omver getrokken. Iedereen verdronk, behalve de koksmaat. Han had die dag toevallig een verjaardag.

Tegenwoordig zit hij alleen nog maar in een sloep. Hij moet er nog twee en dan is hij de eerste Zeeuw die 30 keer Harlingen-Terschelling heeft geroeid.

“Ja, vaak tegen de stroom op. Als je ziet hoe sterk die hier is door de diepgang. Antwerpen heeft zoveel macht man. Het houdt een keer op natuurlijk.”

“Er gaat geen dag voorbij of ik pak mijn verrekijker. Het verveelt nooit. En als ik die zeeslepers naar buiten zie komen, dan gaat het bloed weer kruipen.”

Dit bericht is geplaatst in Ik Ben Vlissingen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *