Jan de Quelery

Jan de Quelery (65). Getrouwd, 1 dochter. Geboren in Vlissingen. Van beroep machinebankwerker. Autodidact zeeschilder, gespecialiseerd in de 17e en 19e eeuwse scheepvaart.

“Voor het herdenkingsjaar van Michiel de Ruyter in 2007, maakte ik mijn eerste grote schilderij. De Vierdaagse Zeeslag. Anderhalf jaar aan gewerkt. Het hangt nu in Ter Reede.”

“Als kind was ik al elke dag bij de zee. Schepen natekenen. Hier is het ontstaan en ontwikkeld. Nooit bezig geweest om kunstenaar te worden. Daar kon je niet van leven zeiden ze.”

“Dus ik ging werken in Scheldepoort en bij de Schelde. Reparatie van schepen. Daarnaast musea bezocht. In Engeland. Ons MuZEEum. Het Marinemuseum. Om de kunst af te kijken.”

“Ik schilder elke dag minimaal vier uur. 95% schepen. Alle details moeten kloppen. Het moeilijkste vind ik altijd de compositie. Om daarin origineel te blijven is telkens een uitdaging.”

“Vlissingen is de stad van mijn jeugd. De zeeverkenners. Roeien. Zwemmen. Zeilen. Later op je brommertje Walcheren verkennen. Dat was altijd leuk. Daar nam je echt de tijd voor.”

“Ik kan niet te lang zonder Vlissingen. Al mijn herinneringen liggen hier. Ze zijn de basis voor wat ik de rest van mijn leven zou gaan doen. Vlissingen heeft me altijd alles geboden.”

Dit bericht is geplaatst in Ik ben Vlissingen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.