Jan Wisse

Jan Wisse (32). Getrouwd, 2 zoons. Geboren op Ritthem. Akker- en tuinbouwer. Mede-eigenaar van boerderij ‘Nieuwerve’. Voorzitter van ringrijdersvereniging ‘Ons Klaverblad’.

“53 leden, waarvan 27 actieve. En steeds meer vrouwen. Zelf rijd ik vierde klasse. We hebben hier naast de boerderij wel een loopbaantje, maar ik heb geen tijd om te oefenen.”

“Bedrijf met vader, oom en broer. Onze vrouwen werken allemaal buitenaf. Ik heb een prachtig beroep. Zou niet anders willen. De vrijheid. Altijd thuis, ondanks dat het druk is.”

“Aardappels, uien, tarwe, mangels, bloemkool, pastinaken, spitskool, rodekool. Elk gewas heeft z’n charme. Je begint met een zaadje of plantje en dat verzorg je tot het einde.”

“Op Ritthem kent iedereen elkaar. Ik heb hier natuurlijk ook op school gezeten. Als er iets te doen is op het dorp komt iedereen. Met 150 man barbecueën. Hartstikke gezellig.”

“Maar het vergrijzingsprobleem slaat hier wel toe. Geen winkels. Geen school. Geen buslijn. En de huizen zijn te duur voor starters. De meesten wijken daarom uit naar Souburg.”

“De EBI wilde ook als naam ‘Nieuwerve’ maar ik heb meteen geprotesteerd. Ik wil niet dat onze boerderij naar een gevangenis heet. Nou, het is beloofd. Maar bij deze nog een keer.”

Dit bericht is geplaatst in Ik ben Vlissingen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *