Slavica Antic

Slavica Antic (72). Single, 1 zoon. Geboren in Pirot, Servië. Kwam in 1972 naar Nederland. Werkte bij de suiker- en dropfabriek in Roosendaal. En daarna 30 jaar bij de Vitrite in Middelburg.

“In Roosendaal waren we met 120 Joegoslavische vrouwen. Ons eerste uitstapje was naar Madurodam. Om te zien hoe Nederland eruitzag. Het tweede uitje was naar Vlissingen. De zéé!”

“Ik was meteen verliefd. Ja natuurlijk. Ik kende alleen maar de bergen. Dacht: wat zou het geweldig zijn als ik in deze stad oud mag worden. In 1974 kon ik een huis huren op het Eiland.”

“Sinds de VUT doe ik vrijwilligerswerk. Bij de Cultuurwerf, het MuZeeum en Film by the Sea. Ben verzot op film kijken. Ik plan m’n vakantie zo dat ik terug ben als het filmfestival begint.”

“In Servië heb ik een flatje. En ook een huisje in de bergen. Het cultuurverschil is groot. De vrouwen zijn er ijdel. Om door een ringetje te halen. In Nederland is het van doe maar gewoon.”

“Aan het klimaat wen ik nooit: vaak wind en regen. Op de Balkan zijn de zomers lang en heet. Maar na een paar maandjes gaat het kriebelen en verlang ik weer naar m’n huisje in Holland.”

“Hier ben ik volop Nederlands. Droom ook in het Nederlands. En kijk eens wat een uitzicht. Vóór de bootjes en áchter de Oranjedijk. Als ik weg moet hier, dan alleen tussen zes plankjes.”

Dit bericht is geplaatst in Ik Ben Vlissingen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.